Een zonsverduistering (of zoneclips) is een astronomisch fenomeen, waarbij overdag het licht van de zon de waarnemer niet bereikt, doordat een hemellichaam (meestal de maan) in de weg van het licht staat.

Een zonsverduistering is een voor mensen op aarde direct waarneembaar astronomisch fenomeen, waarbij het in feite niet de zon, maar een gedeelte van de aarde is dat verduisterd wordt. Een waarnemer ziet dat de zon bedekt wordt door de maan en dat een donker gebied met grote snelheid (de resultante van de baansnelheid van de maan en de draaiing van de aarde) op hem af komt. Als dat gebied (de kernschaduw) hem bereikt heeft, is de totale zonsverduistering begonnen.

Voor astronomen biedt een totale zonsverduistering een unieke kans om de corona, de lichtkrans om de zon te bestuderen. Deze bevat bijvoorbeeld vaak zichtbare zonnevlammen.

Equipment

Skywatcher HEQ5-PRO
Skywatcher EVOSTAR 72ED
Skywatcher 0.85x Reducer/Flattener
Canon 760D
Baader Solar Film Filter

Acquisition Date

10-06-2021

Camera Settings

ISO 200
1/160 sec
13 * 60 sec AVI video’s

Software used

AutoStakkert3
imPPG
Adobe Photoshop